Ghid de măsurare a perdelelor și draperiilor

Aveți nevoie de următoarele cote:

1. Măsurarea lungimii
Înainte de a face măsurătorile, vă recomandăm să montați șina sau galeria. Aceasta se amplasează la cca 15 cm deasupra marginii superioare a ferestrei. De asemenea, indiferent de sistemul ales, acesta trebuie să încadreze fereastra (ideal, câte 20 cm la stânga și la dreapta acesteia).
Dacă folosiți șină, măsuraţi lungimea acesteia între cele două capete. Dacă folosiţi galerie, măsuraţi lungimea barei, fără a include terminaţiile decorative (finialele).

Dacă doriți ca perdeaua sau draperia să acopere numai fereastra, măsurați lăţimea acesteia dintr-o muchie în cealaltă, incluzând orice fel de ancadrament sau cornişă decorativă. La valoarea obținută adaugați 40 cm (20 cm de fiecare parte a ferestrei). Dacă draperia va fi confecționată din două bucăți, adaugați încă 2,5 cm (astfel, când veți trage draperiile, marginile se vor suprapune și nu vor lăsa să treacă lumina).

Cați metri liniari de perdea/draperie trebuie să comandați?
Factorul de încrețire este numărul cu care se multiplică valoarea măsurată mai sus, pentru a obține lungimea totală a perdelei/draperiei. Încrețirea se alege în funcție de grosimea materialului, dar și de stilul amenajării (ex: o amenajare în stil clasic cere falduri mai bogate).

◦ PERDEAUA se confecționează de obicei dintr-o singură bucată, iar lungimea totală a perdelei se recomandă să fie:
• de 2 ori lungimea șinei sau galeriei în cazul perdelelor cu imprimeu
• de 2.5 ori lungimea șinei sau galeriei în cazul perdelelor uni (fără imprimeu).
Aceste multiple sunt necesare deoarece pe partea superioară a materialelor atelierul nostru va croi o rejansă care vă va încreți perdeaua si aceasta va avea un aspect bogat in geam!

◦ DRAPERIA se confecționează de obicei din două bucăți, iar lungimea totală a draperiei se recomandă să fie de 1.5 sau chiar 2 ori lungimea șinei sau galeriei, în funcție de cât de bogată doriți să fie.

2. Măsurarea înălțimii
În funcție de preferințe, înălţimea perdelei sau draperiei se măsoară de la marginea superioară a sistemului de prindere până deasupra pervazului, sub pervaz sau până la podea (vezi imaginile).
Pentru o amenajare romantică (ex. dormitor shabby chic), atât perdeaua cât şi draperia pot fi lăsate să se aşeze pe podea, la înălțimea măsurată adăugându-se 10-15 cm.
Dacă perdeaua cade deasupra unui calorifer, atunci înălțimea va fi măsurată lasând liberi 3 cm deasupra caloriferului, pentru a permite aerului cald să circule în încăpere.
În cazul in care aveți nelămuriri vă stăm la dispoziție pentru a vă ajuta la măsurători. Ne dorim ca acestea să fie perfecte.

Rețineți următaorele aspecte pentru a vă asigura că obțineți măsurile corecte:

  • Alegerea ruletei: folosiți o ruletă metalică suficient de rigidă să nu flambeze și astfel să nu obțineți dimensiuni greșite
  • Schițarea ferestrei: desenați o schiță a fiecărei ferestre și notați pe aceasta valorile măsurate
  • Atenție la regula de aur: nu uitați regula de aur: “Măsoară de două ori, ca să tai o singură dată”

Tot simțiți că nu vă descurcați cu măsurătorile? Nicio problemă! Echipa Anmar Decor vine direct la dvs.!